Kwaliteitsbeleid

Het is de opdracht van school om te waarborgen dat ons onderwijs van voldoende kwaliteit is. De Inspectie van het Onderwijs controleert scholen ook op deze kwaliteit. Hieronder beschrijven we wat we doen om de kwaliteit van ons onderwijs in de gaten te houden.

 

Manier van werken

Om de kwaliteit van ons onderwijs in de gaten te houden, analyseren we onze resultaten twee keer per jaar met IB, directie en bestuur. Dit gebeurt na de afnameperiode van Leerling in Beeld in het midden en aan het eind van ieder schooljaar. We koppelen de resultaten van de interventies die we hebben toegepast aan de resultaten. We bespreken de uitkomsten slechts in beknopte vorm met het team. Vanaf schooljaar 2019-2020 analyseren we met het team in een terugkerende cyclus de opbrengsten per vakgebied. We nemen de verschillende onderdelen (analyse, vak inhoud, aanbod, werkwijze, sterkte/zwakte) onder de loep. Op deze wijze kunnen we de diepte in en verbeterpunten opstellen in een plan van aanpak. Zo vormen we samen een lerende organisatie en streven we naar hoge resultaten.

 

Instrumenten

In deze analyse gebruiken we uit Esis, ons administratiesysteem, de Trendanalyse (volgmodel leerlingen) en de Dwarsdoorsnede (I t/m V, D/E lijn). Voor de groepen 1 en 2 gebruiken we nu KIJK en gaan we over naar Leerling in Beeld. Voor groep 1 en 2 is het hiermee geen trendanalyse, maar een moment analyse.

De trendanalyse laat de gemiddelde vaardigheidsscore zien van een leerjaar of groep over 1 tot 4 jaar. Als de gemiddelde vaardigheidsscore op een goed niveau ligt, wil dat niet zeggen dat het ‘goed’ gaat. Een paar heel sterke scores kunnen het gemiddelde optrekken, terwijl er relatief veel kinderen in niveau IV en V kunnen scoren. Bovendien werken we met groepen van minder dan 10 kinderen, waardoor de gemiddelde vaardigheidsscore een vertekend beeld kan geven.

De dwarsdoorsnede laat zien hoe de verdeling van de kinderen is over de niveaus I t/m V. Niveau I staat voor ver boven het landelijk gemiddelde, niveau V voor ver onder het landelijke gemiddelde.

 

Analyse

We analyseren de uitkomsten op school-, groeps- en kindniveau. In dit document staat de uitwerking op school- en groepsniveau. We gebruiken voor de analyse de dwarsdoorsnede en de trendanalyse per vakgebied en bekijken we met het team de groepsanalyse grafieken. Vanaf schooljaar 2018-2019 hebben we als schoolteam afgestemd dat we geen groepsdoelen meer stellen. De groepen op de Driessenschool zijn zo klein (variërend van 4 tot 10 leerlingen) dat een groepsdoel stellen geen meerwaarde heeft voor ons onderwijs en op te nemen actiepunten. Elk half jaar stellen we in het kindplan doelen per leerling vast, waarbij we uitgaan van hoge verwachtingen van de leerlingen (en dus ons onderwijs aan de leerlingen). In de tabel “opbrengsten”, die we ook opnemen in de trendanalyse, houden we wel altijd een relatie met het landelijk gemiddelde in het oog en bekijken we of het reëel is dat de groep daar onder/op/boven scoort. Zonodig treffen we maatregelen indien we een structurele trend zien die verder gaat dan de grote invloed van een minder presterende leerling in een kleine groep. Naar aanleiding hiervan hebben we besloten het technisch lezen en spelling te versterken en te kijken het nodig is hiervoor een andere lesmethode aan te schaffen.

Wat betreft de opbrengsten wordt er specifiek gemonitord op de tussenopbrengsten en eindopbrengsten. Als de eindopbrengsten van groep 8 onvoldoende zijn, maakt de school een analyse voor m.n. begrijpend lezen, rekenen/wiskunde en spelling om vervolgens te beoordelen of er een plan van aanpak moet komen om de opbrengsten te verbeteren.

Als de eindopbrengsten voor een tweede achtereenvolgend jaar onvoldoende zijn, wordt er een vervolganalyse gemaakt. N.a.v. deze analyse moet er een plan van aanpak gemaakt worden om de opbrengsten te verbeteren.

 

Signaleringsbesprekingen

Met alle leerkrachten gaan we twee keer per jaar in gesprek over de vorderingen van hun groep/leerlingen, hierin worden de citoresultaten meegenomen. In deze gesprekken vindt de analyse op kindniveau plaats. We bespreken de groeilijn van de kinderen die opvallen. We bespreken of de doelen zijn behaald. We analyseren samen welke factoren een rol kunnen spelen en hoe we de resultaten (weer) kunnen versterken. Als de uitkomsten hoger blijken uit te komen, bespreken we hoe we dat kunnen vasthouden voor de toekomst en stellen we hogere doelen. Dit wordt door de leerkracht opgenomen in het Kindplan. In de signaleringsbespreking komt ook de analyse van de groep als geheel aan bod. We bespreken of dit aanleiding is voor veranderingen in de werkwijze/aanbod.