Onderwijskundig beleid

Binnen ons onderwijskundig beleid volgen we een aantal belangrijke bouwstenen. Deze gaan over hoe we de kinderen stimuleren te leren, op welke wijze we dit doen en hoe we ervoor zorgen dat iedereen (kind, ouder en leerkracht) zich veilig voelt op school. Hieronder leggen we uit hoe we dit vormgeven in ons onderwijs.

Wij willen dat kinderen hun kwaliteiten leren kennen en ontwikkelen. Een belangrijke opdracht voor onze school is om kinderen daarbij te begeleiden. Daarom proberen we hen te stimuleren en ze op verschillende manieren aan te spreken.

De ontwikkeling vindt plaats gedurende 8 leerjaren, deze leerjaren worden verdeeld in drie groepen: onderbouw, middenbouw en bovenbouw, de specifieke groepsindeling is afhankelijk van de groepssamenstelling en grootte.

Binnen ons onderwijs geven wij gestalte aan effectief klassenmanagement door gebruik te maken van het expliciete directe instructie model (EDI). Een goede organisatie en structuur in de groep zien wij als voorwaarden voor een goed pedagogisch en didactisch klimaat. Het bewaken van het klassenmanagement is een jaarlijks terugkerend beleidspunt.

Binnen ons onderwijs behandelen we diverse thema’s gedurende het jaar die passen bij onze onderwijsvisie. Deze thema’s worden met het hele team uitgekozen en worden zoveel mogelijk schoolbreed uitgevoerd. Thema’s zoals bijvoorbeeld voeding, de Gouden Eeuw en natuur vormen dan de leidraad voor onze lessen, creatieve vormgeving en uitstapjes. Zo laten we de kinderen leren door te doen en halen we buiten naar binnen. Dit doen we ook door ouders die een beroep hebben dat een raakvlak heeft met het thema uit te nodigen hier iets over te vertellen aan de kinderen. Aan het einde van het schooljaar maken we een planning voor het nieuwe schooljaar voor de thema’s en bijpassende activiteiten in het nieuwe schooljaar. Dit zorgt ervoor dat we een goede spreiding van thema’s over het schooljaar hebben en het team zich tijdig kan voorbereiden hierop.

Een veilige leeromgeving

Op Kindcentrum De Driessen willen we dat kinderen zich thuis en veilig voelen. We zijn als team in het schooljaar 2017-2018 gestart met Positive Behavior Support (PBS), dit is een doelmatige, school-brede aanpak die zich richt op het versterken van gewenst gedrag en op het voorkomen van probleemgedrag. PBS is een “kapstok” waaraan alle schoolinterventies en methoden die met gedrag te maken hebben in school opgehangen kunnen worden. Hier sluit de methode Kwink, voor sociaal-emotioneel leren op school, goed op aan. We gaan vanaf het schooljaar 2025-2026 de kennis over het gebruik en toepassen van PBS schoolbreed opfrissen.

De “kapstok” voor onze school zijn de waarden: respect, veiligheid en verantwoordelijkheid. Vanuit deze waarden zijn schoolafspraken gemaakt die we de 3 x 3 van de Driessen noemen.

Voor het volgen van de sociaal-emotionele ontwikkeling en sociale veiligheid gebruiken we Leerling in beeld. Dit is een digitale vragenlijst die ingevuld wordt door de leerkrachten en (vanaf groep 5) ook door de kinderen. Hieruit is het welbevinden op te maken en kan ook pestgedrag (slachtoffer of dader) of faalangst gesignaleerd worden.